Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Prepreg kolfiber
-
Prepreg kolfiber
Publicerad av gurra1978 på 22 juni, 2004 vid 21:24Kan någon klargöra begreppet lite. Jag läste en bra text här om ämnet men det finns fortfarande frågetecken.
Här är några frågor?
1. En kolmast bör vara prepreg, eller?
2. Det verkar som det är skillnader mellan olika prepreg master. Detta är en kostnadsfråga som jag förstod det som.
Är det någon skillnad på exvis. Challengers 100% kol mast mot den dyrare Simmer?
3. Det finns tydligen skräpmaster med hög kolhalt på marknaden som inte håller enligt vissa sakkunniga. Vilka är dessa?gurra1978 svarade 20 år, 11 månader sedan 5 Medlemmar · 5 Svar -
5 Svar
-
Intressant. Men jag kan inte riktigt svara på dina frågor. Trodde prepreg var kolfiber som är ”förlimmat” så det går åt mycket mindre epoxy och du kan göra en lättare konstruktion. Jag viste däremot inte att det användes kolfiber som ligger i samma riktning (unidirectional). Men det verkar ju självklart att det är bätte när de drar punkt till punkt exemplet.
Ola H kan säkert ge dig bra svar.
-
Jag är ingen riktig expert på detta, men jag har mina aningar…
1. Prepreg handlar om att man dränker in fibern i epoxi någon gång innan man lägger den på masten. Motsatsen är att man först lindar upp fiber på masten och sedan dränker in helamskiten i epoxi (lite förenklat). Prepreg kan göras på olika sätt och när det är riktig hightech så kan fibern komma direkt från fabrik indränk i epoxi och sedan nedfryst så att inte plasten skall härda. Prepreg står, som du kanske nu funderat ut, för pre-impregnated, dvs förimpregnerad. Använder man en prepregprocess på rätt sätt kan man lättare kontrollera hur mycket plast laminatet kommer att innehålla och detta är en viktig detalj när det gäller både hållbarhet, vikt och responsegenskaper. Prepreg i sig garanterar dock ingen kvalitet på masten. Det finns väldigt många olika kvalitetsnivåer på kolfiber och det går att använda hur låg kvalitet som helst kombinerat med en prepregprocess. Om en kolmast BÖR vara prepreg? Det är svårt att säga generellt, men de flesta högprestandamasterna är tillverkade med en prepregprocess, så vitt jag vet.
2. Jag det är stor skillnad mellan olika master. Precis som med brädor finns det ett fåtat fabriker som tillverkar kolfibermaster. Master från samma fabrik kan så otroligt lika ut på ytan. Ändå kan det skilja hur mycket som helst i prestanda. Det går inte att se utifrån på en mast hur hög kvalitet på fibern man använd. Det går heller inte att se exakt hur fibern är upplag inuti masten och det går inte att se hur mycket tanke och produktutveckling som ligger bakom. Precis som med brädor (Cobrafabriken) har varje eget märke som tillverkat master i en viss fabrik ensamrätt på sina tekniker och skall du starta ett eget mastmärke går det alltså inte att gå till fabriken som tillverkar Powerex och säga att ”jag vill ha exakt samma mast som de har”.
Det framgår inte om det är skinnymaster eller racemaster du är intresserad av, men när det gäller skinny, så är Simmers mast tillverkad av Powerex och är sånär som på några mindre detaljer identisk med Powerex RDM. Denna mast har mycket gott anseende hållbarhetsmässigt (tillsammans med NoLimitz och kanske någon till i topp). Den ligger lite ”mitt i fältet” när det gäller böjkurva, respons och vikt. Challenger vet jag inte vilka som tillverkar och inte heller hur kvalitet, styrka och respons ligger till. Simmer är alltså ett mycket säkert köp. En mast är som du förstår inte så lätt att tillverka och kraven på en mast är enorma. En bruten mast är inte bara tråkigt utan ett sådant missöda kan också medföra trasigt segel, en lång och kanske besvärlig simtur och kan också kosta dig mycket tid på vattnet. Därför skulle jag personligen satsa på en mast med ett bra rykte framför att spara några extra kronor.
Hållbarhet är ju svårt att testa, men när det gäller respons, böjkurva med mer är det att rekomendera att provrigga, och helst provsegla, sina segel med de master man är intresserad av innan köp. Det skiljer mycket mellan olika rdm när det gäller detta.
Själv har jag kört skinnymaster från Powerex, Nolimitz och Gulftech och dessutom provriggat lite med Gun. Gun är märkbart styvare och Nolimitz är mjukare och har en något annorlunda böjkurva som inte passar alla segel (mina SO passar det dock bra). NoLimitz har fördelen att de är extremt tåliga i ytskiktet och inte känsliga för sol eller mekaniskt slitage. Detta är grymt skönt. Powerex är som sagt ”middle of the road” på alla sätt. Gulftech är lite lättare och ett tydligt steg snärtigare utan att vara märkbart styvare (tidigare Gulftech 100 var dock lite styvare, dock inte lika styva som Gun). Till och i 340-längd känner man att GT har ovanligt bra respons. Böjkurvan hos GT 100% Needle är också lite mer lik den hos en standarmast och GT böjer t ex lite högre upp än Powerex.
-
USA: Maclean Composites: Powerex, Simmer, Ezzy tom 02, några Naish (bla aeromax)
USA: No Limitz, Ezzy from 03
USA: Fiberspar
FINLAND: Excel, några north, några NP’s
ITALY: reglass : NP X9
ITALY: Triana: gun , tushingham, gaastra, gulftech, epic,
ITALY: italica: north vipers, YESSen skall Severne släppa master, troligen byggs dessa av Triana. Naishs firestick (RDM) vet jag inte var de hamnar. Streamlined och nautix vet jag inte heller. Egna fabriker månne?
Logga in för att svara.