Senaste nytt › Forums › Kitesurfing › Konfen Kitesurfing › Peter Lynn tar placeringar på speed
-
Peter Lynn tar placeringar på speed
Publicerad av mrmille på 20 januari, 2006 vid 18:04I veckans tävlingar satte Mark Groshens nytt rekord på snö i stormboarding’s listor. Rekordet på 55,8 mph (89,78 km/h) togs med en Peter Lynn Phantom 9m² på skidor, vilket är PL’s High-AR kite från 2004.
Se listan på stormboardings hemsida
http://www.stormboarding.com/pages/10/index.htmDet officiella meddelandet lyder
–
We had our highest number of entries yet with 11 riders from Finland to Maine having some fun and sending in their speeds. Mark Groshens from Ontario Canada took the competitive week to top the whole list, top the Peter Lynn contest and win some Himaya Cold Formula Sun Protection with a speed of 55.8mph on skis and riding a Phantom 9m.His buddy is the first guy on an ice buggy to get in on the fun (Jim Everding 50.6mph) and we had entries from all over the world. Next week the speediest will win an Ozone cap AND the person who enters from the highest lattitude (either hemisphere) will win some Himaya Cold Formula.
See the whole list and pictures of Jim’s ice buggy at:
http://www.stormboarding.com/pages/10/index.htmThink snow and breeze,
rzm
stormboarding
http://www.stormboarding.comnic svarade 19 år, 3 månader sedan 10 Medlemmar · 15 Svar -
15 Svar
-
Ähh, han är ju en fegis. Körde ju på *skidor*.
Jag lyckades ju iaf komma upp i 69 km/h på mina hockeyrör samma vecka. 😆(Å om någon undrar… hockeyrör är en *jättedålig* idé att åka så fort på. Så nu slipper ni prova det också.)
Ge mig bara ordentligt med (någorlunda jämn) snö nere på Ekolns is och 12 m/s eller mer så ska ni få se på hastighet. Storslalom-laggen står nyvallade och slipade ute i garaget… och Speed’arna ligger redo i sina väskor. Livförsäkringen är tecknad och klar. He he.
Närå, skämt åsido. Strongt jobbat av Mark!
/Kaj(Tech)
-
GPSén är beställd men kommer först till månadsskiftet och då rackarns ska det köras. Givetvis på bräda förstås då allt annat är larvigt. Ska nog försöka ta dom däringa rekorden här uppe på sveriges absolut utan tvekan bästa kitespots / TOBAS
-
Möjligen en dum fråga.. men du tobas verkar ju ha varit både på fjället och i vattnet…
Är det mer byigt på vintern än vad det är på sommaren?
-
Skulle nog inte tro att det är byigare på vintern rent generellt. Men med tanke på att de ställen man kitar på under det mörkare halvåret oftast är placerade närmare saker som inverkar på vinden (läs fjäll, skog och ladugårdar m.m) så blir nog upplevelsen sådan.
Detta är ej något jag kollat upp vetenskapligt utan bara ren o skär spekulation!Surf´s up / TOBAS
-
rent logiskt borde det vara mer jämn vind på vintern då man slipper ifrån uppvindar från mörka föremål mm. men de kanske e helt fel… NIC kan säkert dehär.
-
SamHansson wrote:lök med……
löööööööööfbiff och en syltlök bredvidd… men bara å ni vet så är det bara 7 minuter som kräfs
-
pjoter wrote:rent logiskt borde det vara mer jämn vind på vintern då man slipper ifrån uppvindar från mörka föremål mm. men de kanske e helt fel… NIC kan säkert dehär.
Hehe, sicken passning.
Min uppfattning om kallare luft är att den skicktar sig lättare. Dvs precis som i ett grogglas med olika skickt.I skickten kan det vara väldigt olika vindhastigheter. Typ 5meter upp endast 3m/s – 27m upp 10m/s. Så långt är detta för kitare något man bara behöver anpassa sin kiting till.
Fast nu händer det att skickten flyttar på sig i höjdled och då har man plötsligt 10m/s på marken å det kan upplevas lite jobbigare om man inte har koll på sin säkerhetsutrustning eftersom vinden då inte ökar snällt gradvis som på sommaren.
Det kan också vara till ens fördel. Förra gången på hardangervidda hade vi en heldag i sol och vind förmodligen på grund av att någon kulle skapade en våg i ett högre luftlager som tvingade ner vind till oss och därigenom även skingrade dimma/moln på ett områden om 1 kvadrat-km. Utanför detta var det vindstilla å dimma/moln … hela dagen.
Termik förekommer inte över snötäckt mark därmed inga dustdevils, tromber å även åska är extremt sällsynt. Men när det finns fläckar av snö/barmark blir skillnaden mellan varmt å kallt desto större. Annat exempel: I Chamonix på vårkanten sjunker luften märkbart över den kalla glacieren på södra sidan av dalen medan den norra solbelysta sidan har en ökänt stark termisk aktivitet (luft som stiger).
Om luften blir turbulentare på vintern?
Jag håller med Tobas. Det är ungefär som på sommaren (bortsett från ovanstående). Men precis som Tobas skriver så kitar man på större ytor och utanför begränsade spots, in i dalar bakom trädridåer och därför kanske man oftare stöter på turbulent luft.nic
-
Först och främst, om ni inte är intresserade av varför det är som Nic beskrev så kan ni sluta läsa nu. Så slipper ni gnälla om långt meddelande etc. 🙂
Ett par saker bara. Det är inte luftens temperatur i sig ”på egen hand” som gör att den blir stabil eller labil utan dess temperatur i förhållande till marken och jämfört med ovan/under-liggande luftlager.
Normalt på sommaren är luften labilt skiktad vilket innebär att det blir kallare ju längre upp man kommer (i standardatmosfär innebär det i runda slängar ca 2 grader per 1000 fot, dvs 0,65 C per 100 meter). Detta möjliggör termik, dvs varm luft släpper från marken och stiger uppåt.Stabil luft får man ofta när det kommer in varma luftmassor över kall mark. Dvs väldigt vanligt på vintern. I en stabil luftmassa råder inversion, dvs det blir varmare ju längre upp man kommer = luftpaket kan inte stiga.
Samma sak kan ses tydligt på sommaren när en varmfront kommer in. Vi får lite lätt disgt väder men inga moln. Eventuellt kommer solen att orka ”bränna” hål på inversionen längre fram på dagen och då molnar det på som f-n helt plötsligt. På vintern är solen för svag och dessutom reflekterar snön på marken solens energi = inversionen stannar tills det blir en ny frontpassage.
I praktiken gör detta att vi oftare har inversion på vintern än på sommaren. Det ger jämnare vindar eftersom det då inte finns någon termik som ”förstör” vindflödet. Å andra sidan innebär det också större problem för vinden att komma ner till marken (precis som Nic skrev). Vid inversion är det ofta helt vindstilla på marken men så snart man kommer upp över inversionen kan det blåsa en hel del. Dvs i din varma och goa fjällstuga nere i dalen kan det vara vindstilla och -15 C. Uppe på fjälltoppen är det däremot -2 C och 10 m/s. Inte alls ovanligt.
Har man däremot bara lite inversion får man oftast jämn och fin markvind även på låg höjd. Å andra sidan snowkitar man ju då på ställen med massor av hinder som ger upphov till hang, lävågor, rotorer och andra roliga turbulenser. Så om man ska kite’a i kuperad terräng på fjället är det en väldigt bra idé att läsa på lite om hur luftströmmar påverkas av hinder. Inte jättekul att sätta kiten i den stigande delen av en rotor. Kan sluta väldigt illa (typ 10 m/s rakt upp i 10 sekunder och sedan fritt fall rakt ner när du driver in i rotorns sjunkande del).
Sådär, slut på utläggningen för denna gång. Om du orkade läsa enda hit är du en riktig hjälte (eller bara väldigt uttråkad, he he).
/Kaj(Tech)
-
exakt!
🙂
Intressant det där om rotorer, vart hittar man mer info om det?
-
strålande. tack nic å Kaj för att det fortfarande går att läsa nåt vettigt här.
-
Väldigt bra info !
Fast man blir ju lite nyfiken (och orolig) när man hörde om de där uppåtgående rotorerna!
Skulle vara intressant att veta vid vilken typ av hinder/terräng som de uppstår? -
globalrider wrote:Väldigt bra info !
Fast man blir ju lite nyfiken (och orolig) när man hörde om de där uppåtgående rotorerna!
Skulle vara intressant att veta vid vilken typ av hinder/terräng som de uppstår?De kanske är nått liknande som händer på videon ”hang time” http://www.naish.tv/ De ser inte heller så kul ut… eller, jo de gör de. De går ju bra tillslut.
-
globalrider wrote:Väldigt bra info !
Fast man blir ju lite nyfiken (och orolig) när man hörde om de där uppåtgående rotorerna!
Skulle vara intressant att veta vid vilken typ av hinder/terräng som de uppstår?Det ska till en ganska hög och brant kulle för att skapa extrema situationer för kitare. Mindre rotorer och läsidor drabbar oss ofta när man kitar i kuperad terräng men man lär sig snart att vara uppmärksam på kitens betende å snabbt flytta den åt andra håller när den börjar bli instabil. Med 27 meter linor kan man ju oftast snabbt få bort den.
Värre är det nog då i alperna där kan vassa toppar lätt dölja en huvudvind för en oerfaren. Har inte hört om någon som råkat ut för något sådant men kan tänka mig att risken ökar i takt med spridningen av kite till ”vanliga” människor.Håll koll på huvudvinden så är du ganska safe.
Tänk på att luften beter sig precis som vatten i en fors när den strömmar över hinder så har du en bra modell för att visualisera det som ofta är osynligt.En sak som man lättare kan råka ut för är att man lyfter framför en högre kulle när vinden ligger på. Det brukar lösa sig fint om man håller sig lugn men kan bli en första ofrivillig mindre flygtur.
nic
-
wims_lkp wrote:De kanske är nått liknande som händer på videon ”hang time” http://www.naish.tv/ De ser inte heller så kul ut… eller, jo de gör de. De går ju bra tillslut.
Nej, detta är termik.
(kort sagt, solen värmer marken->värmer luften ovan marken som till slut släpper och stiger) Kan bortses från under vinter och oftast även nära vatten.nic
Logga in för att svara.