

jofiwa
Forumsvar skapade
-
Tillägg: Påhopp och dyl läggs oftast in av de anonyma (folk som inte vågar stå för sånt som de skriver).
Själv håller jag dock fullständigt med om att en del diskussioner/påhopp är alldeles onödiga. -
Jo då, legendarisk är nog ett ord som skulle kunna användas i beskrivningen av gårdagens Torö. Mycket folk var nere, säkert 100 pers. Blåste dock lite för mycket för att alla skulle kunna gå i vid stenstranden men det gjorde inget då det visade sig att baksidan fungerade utmärkt. På baksidan var vi ett tag 20-30 st som seglade samtidigt och vinden höll i sig ända fram till kl 20.00.
-
Helt klart en dag att minnas!
Kom fram till Torö kl 12 och kunde konstatera en sydvästlig vind runt 7-8 m/s. Perfekt tänkte jag och riggade 6.0:an (mitt minsta segel) för att sedan kunna gå i vid stenstranden. När jag var färdig att sticka ut visade det sig att vinden nu piskade på i 10-11 m/s. Äää va fan, lika bra å testa nu när man ändå riggat. Har nog aldrig varit så överriggad och hade stora problem att ta mig ut. Väl ute flög jag helt okontrollerat fram över 1,5-2 m stora vågor i ungefär 30 sekunder för att sen göra en fet krasch. Försökte efter det att vända om. Efter 14 misslyckade vattenstarter och 2 kastfall lät jag havet driva mig in till stranden. När jag burit upp utrustningen på stenstranden hade vinden säkert ökat till ca 15 m/s. Då gjorde jag dagens klokaste val: Jag gick över till baksidan. Här seglade jag med fullt ös resten av dagen. Som sagt helt klart en dag att minnas. -
Nä, det får det nog bli Torö!
-
”Sydlig vind som under dagen vrider mot väst”. Det låter som man ska till Björkvik som tydligen är ”absolut bäst vid sydväst”. Värtan är lite närmare men där brukar det bli byigt när vinden vrider sig till västligt.
-
Vilka formulasegel får du för 1000 kr ? Köper man ett nytt NP RS3 i de större storlekarna får man betala ca 8000-9000 kr. Har svårt att tänka mig att man skulle hitta ett begagnat segel i den storleken för en åttondel del av priset. Du kanske hade tänkt dig ett äldre segel?
-
OK, kör viggan i dag. Tänkte dra ner vid lunchtid.
-
Ingen som ska ut imorgon eller? Kom igen nu, det blåser ju!
-
Jag skulle nog rekommendera två glasfiber ytor som sammanfogas. Tror inte riktigt på enkelskrovs idén men det vore kul att pröva. För att minska brädans vikt och öka styvheten så borde du försöka skapa någon form av ”sandwich-konstruktion” istället för att fylla hela brädan med fogskum.
Klart intressanta frågor relaterade till bygget:
Vad är förresten densiteten på fogskum?
Skulle man inte kunna bygga nått med frigolit?
Kan man inte gjuta brädans innnehåll i frigolit eller blanda det i en konstruktion med fogskum?
Hur ser dagens brädor ut innuti? Vilka matrial? -
Var riggar man i Viggan. Vid Båtklubben? Eller menar du Näsaäng (Kråkudden, Näsbypark)?
-
Jaha. Vad menas med begagnad bräda? Säg att du köper en två år gammal bräda i bra skick. Då kostar den absolut minst ca 4000:-, sen ska man ha rigg också. Det blir omotiverat dyrt för den person som inte prövat någon form av vindsurfing. Om man börjar med en pråm så uppskattar man nog de nya brädornas planningsförmåga och kvickhet mycket mer sen när man får tillfälle att pröva en sådan.
Egentligen borde det finnas ett vettigt steg mellan pråm och widestylebräda, dvs inte en ”sinker”, men det kommer nog ta sin tid. Brädor från sent 90-tal borde funka men är inte dessa ganska svåra att få tag på pga det dåliga utbudet?
Observera att då jag skriver att alla total-nybörjare borde börja på en pråm så menar jag under en mycket kort tid. Förmodligen tar det bara ungefär en månad innan det är dax för nästa bräda (beror på hur mycket man övar).
-
Hooo hoo. Farligt blir det när nybörjarna är ute. De har ju knappt koll på draken och nu ska de åka bräda också. Känslan av att släpa sin egen utrustning under en stor kite när det är en nybörjare som sköter spakarna är minst sagt otrygg. Speciellt när man 5 min tidigare sett hur nybörjarens nybörjarkompis drake flugit in i en trädkrona.