

palmgren
Forumsvar skapade
-
Svar till:
har någon provat på någon sån här
http://www.tradera.com/auction/aid_8425575[/ QUOTE ]
Läste ett repotage om två finnar som seglade Formula från Helsingfors till Estland. de använde Suuntos marina version M9 för att mäta avstånd och hastighet.
-
Svar till:
cittrus är det som gäller!
Jp brädorna gulnar ju lite och det förvsvinner med citron, jäjä its tha thing.[/ QUOTE ]
Citraclean eller citrusrengöring är en stark syra som likt den basiska kaustiksodan angriper ytan för att bleka den. Dosering och koncentration viktig för att undvika skador.
-
Som f.d. båtägare och stolt ägare av billiga plastmöbler kan jag rekommendera mild tvätt med Vim i svåra fall. Funkar bra på en solkig ruggad gelcoatyta och en trött bräda. På en bräda i bättre skick rekommenderar jag båtpolish för grovrengöring och båtschampoo för lätt rengöring. Dessa produkter är framtagna för plastbåtar i polyester. Se till att produkterna är fria från silikon/PTFE/Teflon. Använd inte bilprodukter som oftast innehåller dessa tillsatser.
Suddgummi som lovordats tidigare är bra på små fläckar utan att slipa. Autosol är ett relativt grovt slipmedel och används på båtar mest på rostfritt. Vim är lättare att kontrollera genom vattenspädning. Tandkräm är annars det finaste slipmedel som går att tillgå. Glöm inte vatten för att aktivera tvålen. Fungerar bra på problemområden om gummit går bet. Kaustiksoda är av kemikalieinspektionen klassificerat som frätande och skall hanteras varsamt i alla lägen. Kan vara ett bra blekmedel om du vet vad du håller på med. Annars låt bli. Vill du bleka kontrollerat prova ’Gelcoat Cleaner’ från International. Har jag använt i vattenlinjen på båtar för att ta bort den gula randen som skapas där. Börja med en liten fläck. Innehåller blekmedel i låga koncentrationer.
Ta det nätt med kraften och tiden med alla slipande medel. Varje slipande rengöring avverkar material även om än så lite. Ju grövre slipmedel desto större repor. Alla slipande rengöringsmedel repar. Schampo likt diskmedel bygger på tensider som ’äter’ upp smutsen utan att angripa eller slipa brädan. Vattenlösliga tensidbaserade tvättsystem rengör från fett, salter och smutspartiklar. Använd inte alkaliska tvättmedel för metall då de ofta innehåller korrosionsinhibitorer i form av salter som lämnas kvar på ytan efter sköljning.
-
Enligt rekomenndation använder jag biwax till dragkedjorna i mina dräkter både för surfing och dykning. Går att köpa i dykbutiker. Detta gör att kedjorna löper lätt och inte korroderar. Använd inte silikon som skadar neopren. Förvara dräkter rullade utan skarpa veck för att förhindra att neoprenet kollapsar. En mycket bred galge eller hängd på mitten över en rör-galge fungerar också.
Förutom salt undvik UV-strålning som åldrar de flesta material inkl. plaster och gummi. Värme är inte heller att föredra. Mörk och sval förvaring förlänger livet på din utrustning.
-
Svar till:
Svar till:
Var kan man köpa ’Streamline’ jointar? Har den gamla powerjointen gått i graven helt? Har letat men kan inte hitta några nya mastfötter med powerjoint.
[/ QUOTE ]
Skidsport och Surfers Paradise har väl streamlined? Hotasilsmaui.se också.
[/ QUOTE ]
Hittat, tackar !
-
Svar till:
Svar till:
200 spänn för en streamlined (märket) joint är en billig livförsäkrning. Har hört och sett många NP och LS fötter/jointar som gått av.
/adde[/ QUOTE ]
Jo, Streamlined är ju rätt OK. Jag bytte just min efter rekommendationer här i konfen. Den visade sig ha två pyttesmå sprickor runt bulthålen. Med tanke på att det var originaljointen, jag köpte mastfoten runt -93, så får man väl säga att den har hållit hyfsat.
[/ QUOTE ]
Var kan man köpa ’Streamline’ jointar? Har den gamla powerjointen gått i graven helt? Har letat men kan inte hitta några nya mastfötter med powerjoint.
-
Mycket bra tips och väldigt roligt med så strort intresse för säkerhetsfrågor. Skall prova ’Venedigstilen’ mfl.
Angående brott på joint så hade jag haft samma joint i flera år (F2, klassisk gummijoint) innan den gick till havets botten. Har nu köpt en ersättare med ’säkerhetsbälten’. Små tampar runt en enkeldiameter urethanjoint(Arrows). Kan de vara ngt?
Jag kommer att packa med 1m 4mm tamp i hängselen i fortsättningen enligt rekommendation. Tampen i bommens mastbeslag gick av i somras. Seglade hem den gången och gick sedan igenom och bytte ut samtliga medfarna tampar i utrustningen.
-
Som tidigare sagts vid rikligt med vita gäss blåser det 6-7 m/s
När en flagga börjar att vippa uppåt i änden för att släppa vinden blåser det 10 m/s eller mer.
När vattnet bildar skum som lyfter från ytan är det dags att packa ihop för då blåser det >25 m/s.