

svenj
Forumsvar skapade
-
Jag är ingen expert men tror att det är bra att slipa bort lösa och de-laminerade delar så fort du kan och sedan fortsätta torkningen.. Och så fort som möjligt beställa en lagnings-sats. Det har varit byigt i helgen. Jag fick också ett kastfall med det gick inte riktigt så illa. Inom kort måsta jag nog också laga för att vara på säkra sidan så jag inte får in fukt.
-
I Torhamn/Blekinge kan man låta handskar, skor och huva ligga kvar i garaget nu. Det har varit soligt, blåsigt och gott i vattnet fredag-lördag. Funkade i två timmar idag utan att jag frös (5/4mm dräkt). Det är kanske en ovanligt gynnsam vik… Hoppas på lika gott väder i morgon.
-
Aquario, behåll båda brädorna!
Använd freestylebrädan för att träna freestyle i lätt vind med ett mindre segel än 5.7’an.Jag fick en uppenbarelse i helgen då min dotter var med på freestyle läger i Torhamn med Erik Håkman. Min dotter hade precis börjat segla lite fram och tillbaka på stor bräda. Efter några timmar tillsammans med andra juniorer och Erik så gjorde hon heli tacks, snurrade rigg. Fortfarande på stor bräda och litet segel så klart men utvecklingen var enorm. Erik var helt otrolig med juniorerna.. Vilken introduktion till vindsurfing! Det borde varje junior få vara med om.
Detta gjorde att jag själv (88kg) tog mitt minsta segel (4.7) och gav mig ut på min rrd firemove 110 för att se om jag kunde göra likadant. Det blåste nog max 3 m/s. Jag var pinsamt dålig. Jag kunde precis dra rigg och och segla. Jag dränkte nosen och aktern om vartannat.. Vid en senare session började det funka dock. Jag fick balans, kunde rotera riggen ( så som man gör vid duck gipp), fick bra drag clew first, kunde gippa efter att roterat riggen till clew first. Nu längtar jag efter nästa session av lättvind!! Observera att seglat hårdvind, planat, vattenstartat i många år. Jag sätter mer gippar än jag bränner.. MEN. Att klara en gipp i ett vindhål, göra slag på liten bräda, duck gipp, plana tidigare.. Dit tror jag att jag kommer mycket fortare om jag tränar lättvindsfreestyle.
Så aquario, grattis att du har en lagom stor freestylebräda. Ut och kör i lättvind så kommer du att gippa som en gud snart. Då blir det läge till hårdvindsdagar med din FSW.. Om du är junior, försök komma med på Håkmans freestyle camps.
I morn blir det segling 🙂
-
Jag fick min firemove 110 i onsdags och har haft chans att segla i torhamn både torsdag och fredag. I torsdags blev det överriggad 5.5 (turbulent 10-14m/s, chop) vilket funkade bra (28 cm sjögräsfena). I dag blev det 7.5. Oftast med bra tryck men en del vindhål. Detta kändes klockrent för brädan. Innan hade jag triplex 109 från 2004 vilken har ungefär samma segelregister. För mig planar firemove kanske lite tidigare. Svårt att komma ihåg hur gamla brädan var när man står på den nya. En definitiv skillnad är att jag nu klarar mig planande genom vindhål bättre samt att mina gippar blev 300% bättre. Innan satte jag en av fyra. Nu satt 3 av 4 och det kändes som om det var mina trötta händer som avgjorde om jag satte gippen eller inte. Jag väger 88kg. Lättare seglare eller de med bättre teknik planar säkert ännu tidigare.. Jag är klart nöjd!
// Sven
-
Jag kommer ihåg känslan av att stå och ploga och det är inte kul. Jag fick känna på det även i helgen när vinden inte levde upp till prognos och jag hade lämnat min 7.5 hemma. Du kommer att lära dig teknik men på vägen dit är det gott med segelstorlekar som ger bra tryck
Om man väger 90 så kommer är det inte många dagar på en sommar som man är över-riggad med 5.5. Tvärtom så får man använda sin 5.5 alltför sällan. Man behöver oftast 6.4 och 7.5. När väl 5.5 ger bra tryck så kommer 144 liters brädan att kännas väldigt stor för då är det ganska mycket chop..
Sedan finns det som sagt rutinerade seglare som alltid verkar plana på sina freestylebrädor med 5.3 men det är en annan historia.
-
Jag väger 87 kg och tycker att din brädkombination 95 + 121 låter som en dröm.
121 liter + 38 cm fena med en 7.5.
95 liter men några bra fenor till 2-3 segel tex 6.2, 5.4, 4,7…
Satsa dina ”fenpengar” till den lilla brädan 🙂
Själv har jag en bräda på 109 liter. Funkar bra till 7,5 (med 38 cm) 6,4 (34 cm) och 5.5 (30 cm) men är känns helt fel till 4.7 (min minsta fena är 30 cm). -
Min Fanatic TripleX 109 är 63 cm bred och matchar Simmer V-type 7.5 perfekt. Stropparna i ytterposition och 38 cm freeride fena.
För ett par år sedan hade jag ett NP supernova 7.9 och det funkade inte alls bra till samma bräda. Det verkar skilja en del i luff/bom mått på olika segel. Vissa 7.5 verkar specade bom/luff som om de vore 8.0 minst.. Kan vara värt att kolla på. Obs: NP 7.9 seglet var en perfekt match på en större bräda (E-ray 138 liter, 46 cm fena).
Sven
-
Jag har ett GTX 9,3 (luff 518 bom 250) som riggas på 490 mast. Jag köpte seglet 2004 hos westwind begagnat för 900 DKK för att få mer tid på vattnet. Tror att seglet är från 03 eller 02.
Jag sålde min Eray 150 och 490 masten förförra sommaren så nu ligger bara seglet och en prolimit bom 202-262 i garaget och längtar efter vatten. Har en 48 cm G10 North Shore fena powerbox som matchar också. Har någon vägarna förbi Karlskrona så säljer jag seglet, bommen och fenan för totalt 1000 SEK. Bommen är använd 5 ggr och är mycket fin. Seglet är ok men har en lagning (av westwinds segelmakare) samt några små hål i mastfickan. Fenan är mkt fin.
När jag hade min Eray så seglade jag oftast med ett NP supernova 7.9 och det planade vid 6-7 m/s. Min uppfattning var att GTX gick igång redan vid 5 m/s (inga vita gäss). Jag har aldrig seglat GTX överriggad.
Nu har jag en TripleX 109 från 2004 och ett 6.4 segel/430 mast som störst. Går i valet och kvalet att skaffa ett 7.5 segel (tex X-type 7.5 + 460 mast) till min TripleX eller om man skulle skaffa en ny 490 mast och större bräda till 9.3’an..
Vi har rätt bra vindförutsättningar i östra blekinge men det händer ändå att man kör bom pga att 6.4 är för litet. När jag hade min Eray brukade jag väga jag 90-92 kg. Nu har jag lyckats bli av med några kilo så det kanske planar tidigare i vår även med 6.4’an.
// Sven
-
FastForward, jag ber om ursäkt om det känndes som ett påhopp.
Jag tänkte mest på alla smädelser du kommer att få utstå om du rör dig på stranden med näsklämma. De kommar att kännas värre än vatten i näsan.Jag vidhåller dock.. passa på att träna i vatten (simma, dyk) även när det inte är vind så att du får upp känslan för hur du håller emot vattentrycket i mun och näsa.
För lääänge sedan när jag gick på gymnasiet (80 tal) tränade jag UV-rugby (Sydkusten, Karlshamn). Den vattenvana jag fick då har varit guld värd när jag började med vindsurfing för fem år sedan. Jag kan lova att jag också är mycket under.
mvh Sven
-
Jag har aldrig sett någon köra med näsklämma så rekommendationen måste bli: gör inte det.
Som i alla vattensporter så det är bäst att lära sig att leva med lite vatten i mun och näsa. Haka på UV-rugby lagets träningar över vintern så blir du förbeeddd…och eftersom fågelinfluensaepedemin är avblåst nu så borde det vara lugnt med lite vatten i näsan…