

dieter-mr-kefir
Forumsvar skapade
-
Förstår ditt problem till fullo. Har sjäv varit drabbad av detta under flera vintrar. Som tur är finns det alltid lite öppet vatten att hitta i min närhet, så för att slippa att drabbas i år igen har jag lyckats hitta en rätt så bra medicin som brukar funka till slutet av februari.
Jag ger mig helt enkelt ut en blåsig dag i november med en väldigt gammal stel dräkt, mina skor som läcker som såll och toppluva på huvudet och inga vantar. (låter inte så sunt men…) Efter att ha surfat i 20 min kommer jag på att detta är inte roligt alls, utan skitkallt, rentav farligt för min hälsa.
Tar mig in och försöker rigga av med stelfrusna fingrar och ställer mig vid bilen och byte om i det begynnade regnet(inser med förskräckelse att jag blivit könlös). Packar på prylarna och tar mig hemmåt med en bestående djupt fastetsad tanke i mitt huvud. Surfa skall man göra på sommaren när det är varmt.
Varje gång jag tänker på surf nu under vintern tänker jag tillbaka till denna novembersurf och kommer ihåg hur kallt och jädrit det var, och tappar då genast intesset på allt vad surf heter.I slutet på Februari, när solen börjar lysa på oss igen har jag glömt det mesta från nov. Köpt ett par nya skor, och sen så blir det ju bara varmare och bättre.
En annan viktig sak är för att klara sig är att undvika alla sina surfpolare,(kan vara svårt) tidningar, video filmer, nyhetsmail, surfkonfar och hemsidor med nya produkt lanseringar som annars kan locka dig tillbaka till fördärvet och oåterkallerlig surfabstines.
Lycka till.
Har själv tyvärr redan trillat dit ordentligt och hamnat i ett svårt internet, kolla alla tillverkares hemsidor missbruk
-
Du som ung oerfaren som söker råd kan kanske ta och tagga ner lite. Många av dessa formulafjöntar som du beskriver är mycket duktiga freestyle och vågseglare som även kör formula. Har aldrig hört några formula seglare som tycker illa om freestyle och vågseglare, men många av dessa tycker tydligen mycket illa om formula seglare. Varför ? Har du seglat formula själv ? Eller har du blivit frånseglad av en formula seglare, eller vad är det som föder detta agg att kalla denna gren av vindurfing för fjöntar. Är nyböjare också fjöntar ?
Dra nytta och se och lär av alla du möter som vindsurfar, hur liten eller stor bräda man har under fötterna spelar ingen roll, blåser det 15 m/s seglar ju alla wave, formula är inget alternativ. Blåser der 6 m/s så seglar man formula eller sitter på stranden och surar, med en massa missad och nyttig träning som väl kan komma till pass dagen D då du är trött efter 2 tim när det börjar bli riktigt bra, och jag kan segla flera extra timmar. Själv gillar jag all typ av vindsurfing, fjönt eller inte, men vänligen sluta dissa folk här på konfen. -
dieter-mr-kefir
Medlem7 oktober, 2002 vid 08:27 som svar på: Nybörjarfråga: 3m bom, hur mycket ”överlapp”?Ang uthalstrim. SP har noll koll på formula prylar.
De flesta båtsportaffärer har block som passar, typ Harken micro block,se bif. bild, kostar runt hundralappen. Bara att trä tampen igenom vid riggning,lossnar aldrig.Passa dig bara så att du inte får sand eller tång i kullagren, då börjar de kärva.
De bommar som går av, går av vid frontbeslaget eller bakbeslaget, har aldrig hört om någon som gått i delningen. HPL är mycket bra bommar.
-
dieter-mr-kefir
Medlem9 april, 2002 vid 14:16 som svar på: Tipsa mig om ett mkt stabilt racesegel mm tack!NP RS2, Gaastra Nitro3, North Warp III, YES HA, Arrows T-force, Simmer Pro race funkar nog allihop mycket bra + de föregående modellerna av dessa segel.
Stabiliteten ligger i att seglet har camber och ingen eller minimal bukvandring. Till liten slalombräda är nog 5.5 en bra start och sen gå hoppa upp 1 m2 till 8.5 därefter 2 m2 till 12.5 m2Med 5.5, 6.5, 7.5, 8.5, 10.5, 12.5 täcker du alla vindar i Sverioge idag.
Kompletera med fena från 28 (30) cm till 70 cm.
-
Använd sök funktionen på denna konf. Se ovan. Typer av fenboxar har diskuteats många gånger på denna konf med många bra och pedagogiska svar.
Den som söker han finner. -
Miami är helt ok surf, men förberd dig på lätta vindar (formula) Det blåser mest på hösten, september då det är hurricane season. Det finns ett gäng surfshoppar i Miami och Ft Lauderdale. Men utbudet var väl si så där när jag var där i Jan. 2001.
Kolla in en telekatalog med gula sidorna så hittar du adresserna och kartor.De flesta seglade lite norr om Miami på en strand som heter Dayton Beach.
Key west är ett måste, men ta med egen utrustning då den som fanns att hyra var väldigt gammal.
Det finns mycket info på nätet om surf i Miami, gå in på någon amerikans sida
ex. American windsurfer -
Håller helt med, snart är det ju som i sydeuropa med staket runt stränderna så att ingen kommer till utom klubbmedlemmar. Detta är bland det dummaste som skrivits på konfen, det stinker. Skärpning ÖWC.
Och om inga andra märken, team är välkomna till tävlingen, kommer huvudsponsorn att hålla med utrustning till oss andra som idag inte kör på rätt märke ?
-
Intressant frågeställning. Gränsen på bredd är idag fortfarande 1005 mm tills vidare. 125 cm är skjutet på framtiden. se mer under http://www.formulawindsurfing.com, IWA beslutar om nya regler i sammarbete med alla tillverkare. Och de flesta vill idag att klassen ska hinna stabilisera sig innan nya regler börjar gälla.
Hur bred ska en bräda då vara ? Svårt att säga beror ju mycket på de lokala förhållandena och seglarens vikt. Många fick sig nog en funderare på RM:et i Stockholm där det blåste 12-15 m/s sista dagen och endast 17 av 61 seglare gick ut till sista starten. Lättvindsprylarna var helt enkelt för stora. De flesta av dem som var ute vägde över 80 kg, eller har en grymt bra hårdvinds teknik. Minsta segel för många var 9.0 och till det 65-70 fena vilket gjorde segling i så startka vindar omöjlig. Jag tror nog de flesta hade velat ha smalare brädor, mindre fenor och segel för dessa vindar.Vad blir då kontentan ? Jo att man måste nog lägga sig på en nivå där man antingen inte planar först och klarar hårda vindar eller inte seglar hårdvind och hoppas att det inte blåser på tävlingarna. I Sverige har vi ju oftare lätta vindar än hårda.
Medel brädan komer nog ligga mellan 85-95 cm de närmaste tiden. med några extrema lättvinds brädor på 100 cm. Seglaren vikt är ju också avgörande för brädvalet. 95 kg kör 100 cm, 11.0 m2, och 60 kg kör 85 cm och 10.0 m2.= blir nog samma planings tröskel.
Bredast är inte alltid bäst, men oftast.Men vad vet jag ?
-
Saxat från tidigare inlägg på konfen
Classic/US-box är den gamla hederliga typen med en kassett, där fäster du med en skruv genom fenans framkant i en fyrkansmutter som ligger i en skåra i kasetten.Sedan finns det fem stycken så kallade koniska boxar, de är:
Trimbox
Powerbox
Tigabox
Tuttlebox
Deep TuttleboxTuttleboxen är originalet med två genomgående bultar en fram och en bak, används på de flesta prototypbrädor, och några standardbrädor.
Deeptuttle är en djupare variant av tuttle boxen. Används till långa race fenor från 55-80 cm, för att ge en styvare bas.
Tigaboxen är en kopia på Tuttleboxen och är egentligen mycket lik tuttleboxen, den har också två genomgående bultar men själva infästningsdelen /den koniska delen av fenan är annorlunda i måtten. Mig veterligen sitter den uteslutande på äldre Tiga-brädor.
Powerbox är också en sk. konisk box men med endast en genomgående skruv, skruven sitter i mitten, powerboxfenornas koniska del brukar se ut som en tvåpucklig kamelrygg med själva skruvinfästningen mellan ”pucklarna”. Powerboxen är nog vanligaste boxtypen på standardbrädor? AHD?/Drops?/Mistral?/osv.
Trimbox också konisk, också 1 skruv, men skruven sitter i bakkant och framtill på fenan sitter en ”fläns” som man stoppar in i boxen och sedan bänder ner fenan. Sitter oftast på Tiga/Bic brädor,äldre Fanatic, rätt så vanlig.
Känns lättast igen på att det finns små klossar med i boxen som man kan flytta för att ändra fenans placering i boxen. därav namnet TRIMBOX.Vad det gäller fenor så brukar det ju nu förtiden vara väldigt vanligt med så kallad multiinfästning. Det innebär att man köper en fena utan själva boxinfästningen, det är bara en typ av adapteravfasning som är i botten på fenan så tvingas kunden själv montera på adaptern. då väljer man självklart den adapter som passar boxen som sitter i brädan. Rätt värdelöst egentligen eftersom detta bara medför mer krångel och svagare fenor. bästa vore om det bara fanns en konbox så man slapp byta fenor bara för att man byter bräda. Men sen måste man ju självklart behålla den gamla hederliga clasicboxen.
Kolla på Fins hemsida, där finns bilder på de olika typerna.
http://www.fins-international.com -
Seglen sys i samma fabrik som Simmer så kvaliten borde vara likvärdig med simmer. Lite mer fakta från en dansk sida.
YES-sails er et nyt sejl mærke, der blev grundlagt i 1997. YES har deres hovedkvarter i Riva i Gardasøen og Peter Munzlinger er designeren. Han har været designeren for North Sails før, hvor han bl.a. designet de succesfulde Prisma. Efter det gik han over til at designe sejl for Da Kine og så besluttet han sig at går solo hvor han havde fuld design frihed.
Siden begyndelsen har YES-sails har koncentreret primær på kapsejlads i alle niveauer og har fået nogle imponerende serier af sejer i nationale og internationale kapsejladser. YES-sails har efterhånden fået et imponerende team med navne som Andy Laufer, Andrea Cucchi, Bernie Hiss og Janne Rahuansuu. De tester og kommer med feedback og informationer om hvordan sejlene virker. Resultatet blev at deres sidste sæson var meget succesrig. Alt i alt det blev til 5 nationale titler (Tyskland, Finland & Italien) og 2 top 10 resultater i World Cup i Almanarre (Frankrig) og Paros (Grækenland).
Peter Munzlinger, med hjælp af hans teamriders, er nu igang nu med at udvikle det nye Formula sejl for den kommende sæson. De første par sejl er kommet og har nydt stor succes i de Italiensk mesterskaber og har vist deres potentialer da Andrea Cucchi scoret en 6 plads i en af kapsejladserne ved Formula VM som fandt sted i Thailand. YES arbejder også på deres egen master så de kan integrer sejl og mast design bedst muligt. Rygter siger at sejl op til 13kvm er blev testet og brugt i kapsejlads.
-
YES 12.0 med 5.50 mast finns redan och säljs av SurfersWorkshop. Både NP och Gaastra utvecklar 13 m2 segel som troligen kommer ut i höst lagom till Formula VM. Fiberspar utvecklar en ny 5.50 mast osv…
Bommar på upp till 3 m tillverkas av Gulftech idag.Fenor på 80 cm finns redan att köpa av flera tillverkare, se senaste Surf.
Tröskeln är nog inte nådd varken vad det gäller material eller vindgräns. Det är ju fartfarnde seglaren som gör det mesta, fel teknik med rätt prylar leder ju ingen vart.
-
Ontop i Lund säljer Curtis sjögräsfenor. En 44:a motsvarar nog en vanlig 58-60 fena. Ring och kolla.
En 33:a motsvarar en vanlig 46:a
Weed Race 27 cm 33 cm 40 cm 1195:-, 44 cm som custom, pris 1495: –
-
Kan varmt rekomendera North IQ 3D (98,99,00), Har själv seglat med 5.0, 7,4 och 8,7.
+Seglen är mycket snabba och otroligt stabila i mycket vind. Ingen bukvandring. Har kört 7.4 med max drag när andra seglat 5,5 freeride segel som kändes överriggade. I byarna axar man bara, all kraft går till fart.
Super kvalite på material och konstruktion.-Minus är nog att seglet kräver sin man vid riggning, fyra cambers och en jädrans massa nedhal för att det ska funka. Men efter en tio riggningar får man in tekniken och då är de kanon. En nedhalskrok är ett måste.
Seglen arbetar bäst i alla vindar med max nedhal. Mathias Holmberg rekomenderade att alltid köra max nedhal eller lite till om man orkade.
Seglen funkar bäst med en North exelerator 80% mast.Har tidigare seglat UP, NP och Simmer så jag är inte mäkes fixerad.
-
Skön bild, äkta viking surf
Kolla in Gaastras hemsida, skicka in bilden och vinn ett segel.
Du har ju en garanterad vinnare.Each month the person who submits the best picture will win a Gaastra Cap signed by The TEAM, and be automatically entered into the Gaastra Sail of Your Choice Competition, that will be drawn every 12 months.To enter go to http://www.gaastra.com/bepartofit/index.asp – Enter now and be in to win!